Aangezien onze duurzame sojakaarsen en koolzaadkaarsen met de hand zijn gemaakt, branden ze net iets anders dan je gewend bent. Lees in deze brandinstructies hoe je jouw soja- of koolzaadkaars optimaal kunt branden.
Korte lont
Let er voor elke brandbeurt op dat de lont niet te lang is en geen zogenoemde ‘champignon’ heeft. Trim de lont elke keer voordat je de kaars aansteekt tot 0,5 cm boven het kaarsvet. Gaat de lont roken of de vlam flikkeren? Blaas de kaars uit en knip de lont dan nog een stukje af. Door de lont kort te houden smelt de kaars veel rustiger en langzamer. Zit jouw kaars in een glazen potje? Dan voorkom je ook dat het glas zwarte vegen krijgt.
Heb je jouw kaars aangestoken?
Houd je kaars af en toe in de gaten. Wordt de lont of vlam te groot tijdens het branden? Blaas de kaars even uit, knip een klein stukje van de lont af en steek de kaars weer aan. Zet je kaars niet op de tocht en doof de kaars als je gaat slapen of de kamer verlaat.
Brand de kaars niet te lang
Het advies is om de kaars maximaal 2-4 uur per keer te laten branden. Brand de kaars niet langer dan 4 uur achter elkaar.
Voorkom tunnelvorming
Zorg er ook voor dat je de kaars iedere brandbeurt lang genoeg brandt zodat het hele oppervlakte is gesmolten. Dit is vooral belangrijk wanneer je de kaars voor het eerst aansteekt. Als je de kaars steeds gedurende korte periodes brandt, zal niet alle was smelten waardoor je een soort tunnel krijgt.
Houd de lont in het midden van de kaars
Wanneer de kaars bijna is opgebrand kan het zijn dat de lont gaat drijven. Zorg er daarom voor dat de lont goed in het midden blijft als je de kaars verplaatst. Zo kan alle soja- of koolzaadwas opgebrand worden. Bij het uitblazen van de kaars kan de lont ook verschuiven, je kunt de lont weer in het midden plaatsen met behulp van een satéprikker.
Ondergrond
Houd er rekening mee dat het glas heet wordt tijdens het branden van de kaars. Leg een onderzetter onder de kaars wanneer de kaars bijna is opgebrand, om te voorkomen dat je brandafdrukken op tafel krijgt. En laat het potje afkoelen en wacht totdat de was is gestold voordat je het glazen potje oppakt.
Zit jouw kaars niet in een potje? De kaars kan gaan druipen. Zorg ervoor dat de ondergrond geschikt is om gesmolten was op te vangen, of zet de kaars op een onderzetter.
Bewaren, schoonmaken en hergebruik
Bewaar de kaarsen op een droge, koele plek en niet in direct zonlicht.
Is er was gemorst? Soja- en koolzaadwas zijn natuurlijke grondstoffen en dus biologisch afbreekbaar. Je haalt de was eenvoudig weg met een schoon doekje en warm water.
Heb je een kaars in een potje die is opgebrand? Maak het potje schoon met heet water en afwasmiddel. Het schone potje kun je hergebruiken om bijvoorbeeld losse thee of gedroogde kruiden in te bewaren.
Vergeet vooral niet om te genieten van jouw kaars. Er is niets fijner dan een natuurlijk geurkaars om je huis (en je humeur!) mee op te fleuren.
Heb je een vraag?
Heb je na het lezen van de gebruiksaanwijzing nog een vraag, tip of opmerking? Laat het dan even weten. We helpen je graag verder.
Deel jouw ervaring
Inspiratie ontvangen?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig jouw dosis happiness en tips voor een bewuste lifestyle in je inbox!
Je kan je op elk moment afmelden, no spam! Raadpleeg de privacy disclaimer voor meer informatie.