Zo kom je tot rust na een drukke werkdag

Soms betrap ik mijzelf erop dat mijn gedachten overuren maken, vooral als ik ’s avonds op de bank zit. Ik denk dan aan de dingen die ik die dag niet heb kunnen doen. Het gevolg? Een lijstje in mijn hoofd, waarvan het niet eens lukt om alles te onthouden. Dat werkt zo niet, dacht ik. Ik ging daarom op zoek naar dingen om mijn hoofd leeg te maken. Ik neem je mee in mijn ontspanrituelen.

Duik de keuken in

Ik ben fan van de vegetarische/vegan keuken. Mij maak je helemaal blij met een pannetje vol groenten, en dan niet saaie, gekookte groenten. Nee, je mag mij best een uitdagend receptje geven. Met alle liefde pak ik de keukenmachine, staafmixer, grillpan of rasp erbij. Koken zie ik echt als een leuk momentje voor mijzelf. Hoofd uit en handen aan. Mijn tip aan jou? Probeer het koken zo leuk mogelijk te maken en sloof je af en toe een beetje uit. Sta even stil bij het avondeten en praat bij met elkaar. Perfect om je gedachten even opzij te zetten.

Tip: je kunt ook (eenmalig) bestellen bij Ekomenu, je kunt dan kiezen uit heerlijke recepten die je misschien nog niet kent. Pluspunt: de ingrediënten die je ontvangt zijn biologisch. Super toch?

Op tijd slapen

Als je goed tot rust wilt komen, is vroeg naar bed gaan één van de beste dingen die je kan doen. Duik eens om negen uur je bed in. Dat is helemaal niet gek, ik vind het af en toe juist heerlijk! Vooral als je moe bent moet je lichaam simpelweg bijtanken, zodat je met een goed humeur en frisse energie de dag kunt beginnen! Kom je moeilijk vroeg in slaap? Kom tot rust met een goed boek of magazine (bijvoorbeeld die van Happy Times).

Beperk cafeïne

Eerlijk gezegd ben ik niet zo’n grote fan van koffie. Mij maak je blij met een heerlijke kop thee. Maar wist je dat je zelfs bij thee moet opletten of je het niet te laat op de avond drinkt? Van koffie weten we dat er cafeïne in zit, maar in thee kan het ook zitten. Het wordt dan theïne genoemd, dat is een stofje dat van nature voorkomt in theeblaadjes van de theeplant. Theïne vermindert gevoel van vermoeidheid, niet zo fijn als je wilt ontspannen. Kijk dus eens of je op zoek kan gaan naar een (biologische) thee zonder cafeïne.   

Losse kruiden thee

Geniet van een geurige kaars

Als ik na een lange dag wil ontspannen steek ik ’s avonds altijd een geurkaars aan. Maar niet zomaar een kaars. Ik kies voor een handgemaakte kaars van natuurlijke materialen, zoals sojawas en sta even stil bij de heerlijke geuren die de kamer vullen. Met een handgemaakte kaars geniet je zowel van sfeervol kaarslicht als een heerlijke geur. Ik kan echt genieten van die gezelligheid.

Sojawas kaars

Ga aan de slag met mindfulness

Neem even de tijd om te mediteren of een mindfulness-oefening te doen. Het helpt je om in het moment te zijn en je gedachten tot rust te komen. Focus op je ademhaling en wat je opmerkt in je lichaam. Je kunt hiervoor de app VGZ Mindfulness Coach gebruiken, of kijk eens of er bij jou in de buurt mindfulness wordt gegeven.

“Schrik niet: onderzoek van de Amerikaanse psycholoog Timothy Brown en anderen hebben aangetoond dat mensen per dag gemiddeld zo’n 40.000 gedachten hebben te verwerken. 40.000! En, nog veel belangrijker, minimaal 70% van die gedachten zijn negatief of hebben een alarmerende functie. Omgerekend betekent dit dat je per dag minimaal 28.000 negatieve gedachten om je oren krijgt. Gedachten over dingen waar je bang voor bent, waar je je somber over voelt en waar je voor moet oppassen. Heel veel van wat we meemaken verpakken we in gedachten, en vervolgens blijven die gedachten telkens weer terugkomen, iedere dag weer.”

Uit: Denk wat je wilt doe wat je droomt. Gijs Jansen

Heb je wat aan mijn tips gehad? Of heb je zelf tips hoe je jouw gedachten tot rust brengt of ontspant na een drukke werkdag? Laat het mij vooral weten!

Marleen van Green and Blossom

Marleen heeft Green and Blossom in 2020 opgericht, omdat zij erachter kwam dat veel kaarsen worden gemaakt van een afvalproduct uit de aardolie-industrie: paraffine. Ze ging zelf natuurlijke kaarsen maken van sojawas en koolzaadwas, zodat iedereen kan genieten van duurzame kaarsen. Met Green and Blossom biedt zij nog meer producten aan. Allemaal voor een moment van rust, ontspanning en een sfeervol huis. Ze blogt regelmatig over alledaagse onderwerpen.

* verplicht

BEWUSTE LIFESTYLE TIPS

ONTSPANMOMENTJES

JOUW DOSIS HAPPINESS

Laat een reactie achter

Updates ontvangen?
Laat het weten als er
Reacties worden even gecheckt voordat ze verschijnen.

Je gegevens:

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties