Wil je zelf kaarsen maken? Lees dan vooral verder, want ik ga precies vertellen hoe dit leuke DIY project in z’n werk gaat en wat je nodig hebt. Zelf kaarsen maken is niet alleen ontzettend leuk om alleen te doen, maar ook om samen met een vriendin te doen. Maak er meteen een gezellige middag van. Laat je creativiteit de vrije loop en je eindigt met een zelfgemaakte kaars die je huis een persoonlijke touch geeft.
Natuurlijke kaarsen zijn super hip en je ziet ze dan ook in steeds meer conceptstores en interieurwinkels. Omdat het hartstikke leuk is om zelf kaarsen te maken, heb ik een DIY pakket samengesteld, zodat je thuis gemakkelijk aan de slag kunt met het maken van kaarsen van sojawas. In het pakket zitten alle benodigdheden die je nodig hebt voor het maken van jouw kaars – inclusief een uitgebreide beschrijving. Denk aan biologische sojawas, lonten, een glazen potje, knijper en satéprikker. Het leuke is; je kunt met de hoeveelheid was twee kaarsen maken.
Zo maak je zelf kaarsen
De voorbereiding
Begin met het plaatsen van de lont op de bodem van het potje. Zorg ervoor dat de lont in het midden komt te zitten en klem deze vast met een knijper. Dek het aanrecht af met kranten om knoeien te voorkomen. Houd het potje warm door het kort in een oven van maximaal 50°C te plaatsen en er daarna een theedoek omheen te wikkelen.
Was smelten
Smelt de sojawas au bain-marie. Dit betekent dat je de kom met was bovenop een grotere pan met kokend water plaatst, zodat de hitte indirect is. Roer af en toe met een houten lepel totdat de was volledig gesmolten is.
Geur toevoegen
Laat de was iets afkoelen en voeg vervolgens naar wens etherische oliën toe. Hoe meer geur je toevoegt, hoe sterker je kaars gaat ruiken. Roer de etherische olie goed door de gesmolten was.
De was gieten
Giet de gesmolten was voorzichtig in het potje, zodat er geen luchtbelletjes ontstaan. Houd wat was achter de hand om later eventuele gaten op te vullen. Controleer of de knijper de lont nog steeds in het midden houdt en laat de kaars rustig afkoelen.
Laat de was afkoelen
Laat de kaars ongeveer 45 minuten stollen. Prik met een satéprikker gaatjes in het oppervlak als er gaten rondom de lont zijn ontstaan. Verwarm het resterende beetje was en giet dit in het potje voor een glad oppervlak. Laat de kaars minimaal 8 uur volledig stollen.
Heb je helemaal zin gekregen om zelf kaarsen te maken? Bestel dan ons complete doe-het-zelf pakket, zodat je binnen een paar dagen zelf aan de slag kunt. Geen zin om zelf te maken, maar wil je wel een mooie sojakaars in je interieur? Bekijk dan ons assortiment.
Extra tips:
- Ga je de kaars aansteken? Houd er rekening mee dat een handgemaakte kaars iets anders brandt. Knip de lont elke keer voordat je de kaars aansteekt tot 0,5 cm boven het kaarsvet af. Meer tips? Bekijk dan onze brandinstructies.
- Laat de was tijdens het smelten niet te heet worden om te voorkomen dat het gaat koken.
- Zorg ervoor dat er geen water bij de was komt.
Wat maakt sojawaskaarsen zo bijzonder?
Sojawaskaarsen zijn gemaakt van een natuurlijke grondstof: biologische sojawas. Dit in tegenstelling tot traditionele kaarsen, die vaak paraffine, stearine of bijenwas bevatten. Sojawas is milieuvriendelijk en kent veel voordelen. Allereerst branden sojawaskaarsen langer dan paraffinekaarsen, waardoor je er nog langer van kunt genieten. Daarnaast hebben ze een lager smeltpunt, wat betekent dat ze minder snel gevaarlijk worden. Gemorste sojawas – bijvoorbeeld door het uitblazen van de kaars – maak je eenvoudig schoon met een warme doek.
Zelf kaarsen maken is niet alleen een leuke activiteit, maar het geeft je ook de kans om iets persoonlijks toe te voegen aan je interieur. Veel plezier met dit creatieve project!