Kaarsen zorgen al eeuwenlang voor warmte en sfeer en zijn tegenwoordig niet meer weg te denken. Ik neem je even mee in de oorsprong van kaarsen. Want misschien wist je nog niet alles over de geschiedenis van kaarsen. Dus pak een kopje thee en laten we samen de reis van kaarsen bekijken.
Primitieve lichtbronnen
In de vroegste tijden van de mensheid waren kaarsen vooral praktisch dan mooi. Er was behoefte aan licht en zo ontstonden de allereerste kaarsen. Het waren eerder fakkels, gemaakt van touw gedrenkt in pek, olie of vet. Deze primitieve lichtbronnen brandden ongelijk, walmden en verspreidden een onaangename geur. Niet bepaald de gezellige sfeer die wij kennen van moderne kaarsen.
Hoe bijenwas werd gebruikt
In de Middeleeuwen begon men in te zien dat kaarsen meer konden bieden dan alleen praktische verlichting. Kaarsen werden steeds vaker gebruikt als kunstmatige verlichting, vooral in kerken en kathedralen. Maar de kwaliteit varieerde sterk. Goedkope kaarsen werden gemaakt van vet, terwijl duurdere varianten werden gemaakt van bijenwas. Het winnen van bijenwas was geen eenvoudige klus, eerder arbeidsintensief. Bijen produceren was als bouwmateriaal voor hun bijenkorven. Deze was werd verzameld, gereinigd en gegoten in mallen om kaarsen te vormen. Het resultaat was een prachtige kaars, maar het proces was tijdrovend en duur, waardoor bijenwas een luxeproduct werd.
De ontdekking van stearine en paraffine
In de 19e eeuw veranderde de kaarsenindustrie voorgoed met de ontdekking van stearine, een vetzuur dat werd gewonnen uit dierlijke vetten. Stearine brandde schoner en langer dan traditionele vetkaarsen, en kon bovendien machinaal in vormen worden gegoten, waardoor de productie efficiënter werd. Niet lang daarna deed paraffine zijn intrede in de industrie, een bijproduct van de aardolieraffinage. Paraffine was goedkoop en gemakkelijk verkrijgbaar, en werd al snel een populair alternatief voor zowel stearine als bijenwas.
Duurzaamheid wordt de nieuwste norm
Hoewel stearine en paraffine de kaarsenindustrie flink veranderden, zijn ze geen duurzame grondstoffen. Stearine wordt vaak gewonnen uit dierlijke vetten of uit palmolie, wat ethische kwesties met zich meebrengt of impact heeft op het milieu. Paraffine is afkomstig van fossiele brandstoffen en draagt bij aan klimaatverandering. Gelukkig zit de kaarsenwereld niet stil en is er een opkomst van duurzame alternatieven zoals koolzaadwas, sojawas, kokoswas en zonnebloemwas. Deze natuurlijke wassen zijn hernieuwbaar, biologisch afbreekbaar en produceren minder roet en schadelijke stoffen bij verbranding, waardoor ze een milieuvriendelijkere keuze zijn voor bewuste consumenten zoals jij en ik.
De toekomst van duurzame sfeermakers
Terwijl ik terugkijk op de reis die kaarsen hebben gemaakt, kan ik niet anders dan vooruit kijken naar de toekomst. En jij kan dat ook! Door te kiezen voor natuurlijke kaarsen gemaakt van hernieuwbare grondstoffen. Zo kun je bijdragen aan een schonere en groenere wereld. Kijk de volgende keer dat je een kaars aansteekt waar de kaars van is gemaakt en de impact die je keuze kan hebben. Laten we samen streven naar een toekomst waarin sfeervol kaarslicht samengaan met respect voor onze planeet.
Heb jij wat opgestoken van de oorsprong van kaarsen? Laat onderaan de pagina weten wat jij van dit onderwerp vindt en of je nu bewuster naar kaarsen gaat kijken.