Koolzaadwas is een natuurlijke, plantaardige was die (net zoals sojawas) de laatste jaren steeds populairder is geworden als duurzaam alternatief voor traditionele kaarsenwas. Maar wat maakt koolzaadwas zo speciaal, hoe wordt het eigenlijk gemaakt en wat betekent dit voor koolzaadwas kaarsen? Ik vertel je er alles over.
Van plant tot was
Het proces begint bij de koolzaadplant, die in Europa veelvuldig wordt verbouwd en in het voorjaar herkenbaar is aan zijn heldergele bloemen. Wanneer de plant is volgroeid, worden de zaden geoogst. Deze koolzaadzaden worden vervolgens geperst om de olie eruit te halen. Via een zorgvuldig filtratieproces wordt de koolzaadolie verder geraffineerd, zodat onzuiverheden worden verwijderd. De olie wordt daarna gehydrogeneerd, wat betekent dat het een specifieke behandeling ondergaat om het om te zetten naar een vaste, wasachtige substantie. Dit eindproduct is de koolzaadwas die we gebruiken voor het maken van kaarsen.
Voordelen van koolzaadwas
Koolzaadwas biedt verschillende voordelen ten opzichte van andere soorten kaarsvet, zoals paraffine of stearine. Doordat koolzaad in Europa op grote schaal wordt verbouwd, is het relatief lokaal verkrijgbaar. Dit helpt het transport te beperken en vermindert zo de ecologische voetafdruk. Daarnaast is koolzaadwas volledig biologisch afbreekbaar, vrij van schadelijke stoffen en geeft het bij het branden weinig tot geen roet af. Dit maakt het veiliger voor zowel de luchtkwaliteit binnenshuis als voor het milieu. Bovendien is koolzaad een hernieuwbare grondstof, aangezien koolzaad gezaaid en geoogst kan blijven worden. Kortom, je kunt met een gerust hart zeggen dat koolzaadwas kaarsen een verantwoorde keuze zijn.
Het verschil tussen koolzaadwas en paraffine
De meeste kaarsen in de winkels zijn gemaakt van paraffine. Paraffine is een bijproduct van de aardolie-industrie en wordt gewonnen tijdens het raffineren van ruwe olie. Na de scheiding van oliecomponenten blijven er stoffen over die worden verwerkt tot paraffine. Dit proces is helaas niet milieuvriendelijk, omdat het afhankelijk is van een niet-hernieuwbare bron: aardolie. Paraffinekaarsen geven daarnaast bij het branden schadelijke stoffen (zoals roet, benzeen en tolueen) af, wat invloed heeft op de luchtkwaliteit in huis.
Vanuit een duurzaam oogpunt is natuurlijke koolzaadwas daarom een betere keuze. Het is hernieuwbaar, biologisch afbreekbaar en heeft een lagere ecologische impact. Door te kiezen voor koolzaadwas kaarsen, maak je niet alleen een milieubewuste keuze, maar draag je ook bij aan een gezonder leefomgeving, zowel binnen als buiten.